Blackjack

Bedoeling van blackjack

Bij blackjack moet je proberen om meer punten te krijgen dan de bank en niet boven de 21 uit komen. Kom je door kaarten te kopen boven de 21 dan heb je jezelf “dood’ gekocht. Heb je meer punten dan de bank dan verdubbel je de inzet en bij een gelijk aantal punten met de bank blijft je inzet staan. Dus probeer zo dicht mogelijk bij de 21 te komen zonder je dood te kopen. Toch is het niet zo dat je altijd een kaart moet kopen om dicht bij de 21 te komen. Met een lage kaart voor de bank koopt hij zich vaak dood, waardoor jij al eerder kunt passen. Lees ons strategie artikel voordat je gaat spelen.

De waarde van de kaarten

blackjackAlle kaarten van de 2 tot en met de Aas zitten in het spel bij Blackjack. Er kan gespeeld worden met 1 tot wel 6 decks kaarten. Dit verschilt per casino. De Aas is 1 of 11 punten waard en de plaatjes zijn 10 punten waard. De overige kaarten hebben de aangegeven waarde. De kleur van de kaarten doet er niet toe bij Blackjack.

Het gaat het spel?

Voordat je kaarten krijgt moet je eerst geld of fiches inzetten. Hierna krijgen alle spelers 2 kaarten en de bank 1. Nu zijn de spelers aan de beurt om een kaart te kopen of te passen. Let op het heet een kaart kopen maar je hoeft hier niet voor te betalen. Als alle spelers gekocht en gepast hebben gaat de bank kaarten pakken. Dit doet hij tot hij minimaal 17 punten heeft. De bank moet dus altijd kopen met 16 en passen vanaf 17. Dit zijn vaste regels. De spelers die meer punten hebben dan de bank krijgen uitbetaald, en bij een gelijk aantal punten met de bank blijft de inzet staan. Heb je minder punten dan de bank of had je jezelf al dood gekocht, dan ben je de inzet kwijt. Het voordeel van de bank is dus dat jij eerst moet kopen waarmee de bank al een aantal inzetten binnen heeft voordat hij zelf kaarten gaat kopen.

Wat is Blackjack?

Allereerst is het natuurlijk de naam van het spel. Maar Blackjack is ook een plaatje met een Aas. Heb je Blackjack dan krijg je de inzet maal 1.5. Blackjack is ook altijd hoger dan een gewone 21 met meerdere kaarten. Als de dealer ook Blackjack heeft net als jij dan blijft de inzet staan.

Wanneer mag je dubbelen?

Bij een aantal punten van 9, 10, of 11 met 2 kaarten mag je de gedane inzet verdubbelen. Let wel op dat je dan maar een kaart krijgt. Dubbelen doe je het beste allen als de bank een 4, 5, of 6 heeft. Lees de strategie artikelen waarom dit het beste is.

Wanneer mag je splitsen?

Bij een gelijke waarde van kaarten mag je splitsen. Dit geldt ook voor 2 plaatjes, bijvoorbeeld een koning en een boer. Ga je splitsen dan zet je dezelfde inzet erbij en je gaat nieuwe kaarten krijgen op je gespitste kaarten. Je mag gewoon door kopen na het splitsen behalve bij 2 Azen. Bij gesplitste Azen krijg je maar 1 kaart op iedere Aas.

Wat is verzekeren?

Heeft de bank een Aas dan kun je jezelf verzekeren. Je verzekert je voor het geval de bank een 10 bij zijn Aas trekt. Verzekeren doe je door de helft van je inzet in het daarvoor bestemde vak te wedden. Trekt de bank een 10 dan verlies je de inzet maar de verzekering wordt maal 3 uitbetaald. Je speelt dus gelijk op dat moment. Trekt de bank geen 10 dan ben je de verzekering kwijt en speel je nog gewoon mee voor je inzet. Aangezien je maal 3 uitbetaald krijgt en er maar 4 op de 13 kaarten tienen zijn, is verzekeren op de lange duur ongunstig.

Wat is soft 17?

In Amerika hanteren ze de soft 17 regel. Hier mag de bank nog een kaart kopen als hij 17 punten heeft met een Aas. Bijvoorbeeld een Aas met een 6. Deze regel is ook ongunstig voor de speler.